Marsalkó Dávid rajongásából Frank Zappa, a Beastie Boys és The Notorious B.I.G. iránt előbb szólóprojekt született a pécsi belvárosban, majd évekkel később hétfős élőzenekar, amely az elmúlt években folyamatos listás helyezésekkel, és többszáz koncerttel bizonyította, hogy 2018 végére az ország legnépszerűbb zenekaraként tartják számon. 

"Akik a Feneked a
gyengémnél kinevettek,
azok Instán azóta
bekövettek"

– így hangzik az önreflexió a legújabb Halott Pénz dal, az Otthon sorai közt, és valóban az egyik legformásabb női testrész rímbe szedett dícsérete hozta meg az első robbanást, amely aztán a Szólj anyunak, hogy a városban vagyok-lemezben forrt albumszintű egésszé. 

2013 őszén már teljesen élőben szólalt meg az albumbemutató az A38-on, a zeneipar érdeklődését pedig az MR2 Akusztikban, az Elevenben és az első Nagyszínpad versenyben való szereplés jelezte. A másfél szobás pécsi albérlet falai közt született lemez végül elnyerte a legjobb rap vagy hip-hop kiadványnak járó Fonogram-díjat, többek közt olyan felvételeknek hála, mint az Ugyanúgy hallasz, a Farkasok dala, vagy a Minden szobába kell álom. Ezt az elismerést egy évvel később a Valami van a levegőben című dal kapcsán két kategóriában is átvehette a zenekar. A zsűri az év rap vagy hip-hop felvételének, míg az MR2 Petőfi Rádió hallgatói az év dalának választották, a Halott Pénz eddigi egyik legnagyobb sikerét, ami jelenleg 30 millió megtekintés felett jár a Youtube-on.  

A stúdió- és próbatermi munka mellett a zenekar évente közel száz koncertet ad, és igyekszik időről-időre megújuló, egyre erősebb látványvilággal rendelkező színpadi produkcióval meghálálni közönségének az országszerte teltházzal futó turnékat.

A Halott Pénz elsőként játszhatott három egymás utáni napon teltház előtt az Akvárium Klub nagytermében 2015-ben és zsinórban hét alkalommal sikerült teljesen megtölteniük a főváros legnagyobb szabadtéri szórakozóhelyét a Budapest Parkot, ami alkalmanként, több, mint 10 000 embert jelent. (A 2019 májusában aktuális koncertre már öt hónappal korábban, elővételben elfogyott az összes jegy)

Az említett hazai, és külföldi (London, Pozsony, Erdély, Szerbia) koncertek közben készült, és jelent meg végül 2016 áprilisában a legutóbbi Halott Pénz-album, Ülni.Örülni.Megőrülni. címmel. Ezen szerepel a zenekar eddigi egyetlen feldolgozása a Darabokra törted a szívem, amely vezette a hazai rádiós játszási listát, több mint 30 millió megtekintést jegyez a Youtube-on, az első Petőfi Zenei Díj átadásán pedig az év dalának választották. Fellépése után a Halott Pénz a Volt Fesztivál nyitónapjáról még további három díjjal távozhatott, az év együttesének, az év videoklipjének és az év albumborítójáért járó szobrocskákkal. Utóbbi kategóriában a Wellhelloval közösen jegyzett Emlékszem Sopronban diadalmaskodott, ami a Volt Fesztivál történetének első himnusza, és a dal sikere nyomán mindkét zenekar polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át Sopron városának népszerűsítéséért.

A turnék végtelen élményeit és a zenekari mindennapokat a Fűrész Zsolt által rendezett Majd című videó foglalta össze, az Élnünk kellett volna című dalhoz forgatott kisfilm koncepciója pedig a szabadság, és az életigenlés köré szerveződik.  A legújabb Halott Pénz-klip képsorai már Pécsett játszódnak, ahol a zenekar az Otthon című legújabb dalához forgatott több napon át, felkeresve szülővárosuk számukra fontos, meghatározó helyszíneit.

2017 nyarán többek közt olyan hazai fesztiválok headlinereiként lép színpadra a zenekar, mint a Fishing On Orfű, a Volt Fesztivál, a Balaton Sound, a Campus- vagy a Strand Fesztivál. A nyár egyik kiemelkedő pontja pedig biztosan a Sziget Nagyszínpada volt augusztusban, ahová második alkalommal térhet vissza a Halott Pénz, két héttel a szeptember elsejei Budapest Park nyárzáró előtt.A 2018-as évet a zenekar egy 3 állomásos, teltházas aréna turnéval kezdte: Győrben, Debrecenben és Budapesten. Egy 10 napos erdélyi turné után a nyarat többek között olyan fesztiválok nagyszínpadain töltötték, mint a VOLT, Balaton Sound, Campus, EFOTT, Sziget, SZIN és a Strand. A Budapest Parkot már hetedik alkalommal töltötték még teljesen és évközben olyan dalok jelentek meg, mint a Valami Amerika 3-ban is elhangzó Mindenre ráveszel és a közönségkedvenc Hajtól szívig. A szeptembert egy különleges buszos turnéval zárták, Egerben, Veszprémben és Budapesten is egy busz tetején adtak koncertet. Az évzáró pécsi sportcsarnok fellépés előtt pedig még a Londonban és Bécsben élő rajongóikat is meglepték egy klubkoncerttel. 

 

A 2019-es év első koncertjeire egészen áprilisig kellett várni, de még a turné előtt megjelent a zenekar új száma, az Amikor feladnád, ami azóta a közönség legnagyobb kedvence és a koncertek kihagyhatatlan eleme lett. Május 17-én már 8. alkalommal töltötték meg a Budapest Parkot, ráadásul a koncertre több mint fél évvel előre nem lehetett már jegyet kapni. A VOLT Fesztiválra egy különleges 15 éves születésnapi műsorral készültek, olyan vendégek társaságában, mint Rúzsa Magdi, a Wellhello, Papp Szabi, Mentha és Bérczesi Robi. A nyári fesztiválok után az évvégi ünneplésre készülő zenekar december 26-án Pécsen a Sportcsarnokban, december 29-én pedig Budapesten az Arénában zárja a jubileumi évet.


 
Díjak
 • Fonogram
  • Az év hazai rap vagy hiphop albuma: Szólj anyunak, hogy a városban vagyok 2014
  • Az év hazai rap vagy hiphop albuma: Valami van a levegőben 2015
  • Az év dala: Valami van a levegőben 2015
 • VIVA
  • Az év dala: Valami van a levegőben 2015
 • Petőfi Zenei Díj
  • Az év dala: Darabokra törted a szívem 2016
  • Az év zenekara: Halott Pénz 2016
  • Az év videoklippje: Emlékszem Sopronban 2016
  • Az év lemezborítója: Ülni. Örülni. Megőrülni 2016
  • Az év videoklippje: Élnünk kellett volna 2017
  • Az év zenekara: Halott Pénz 2017
  • Az év férfi előadója: Marsalkó Dávid 2017
  • Az év zenekara: Halott Pénz 2018

You can find us here too